07 September, 2012

Murnikah Politik Kampus UKM?


Kisah memijak dan melakukan perbuatan tidak senonoh ke atas gambar YAB Perdana Menteri telah mula masuk episod baru. Pelakunya telah ditahan atas perbuatan mereka. Kita sebagai manusia yang waras dan diberikan didikan agama pasti mengeleng kepala melihat perlakuan sesetengah warga negara seperti ini. Malah kelakuan tidak senonoh mereka juga menerima tempelak dari 'musuh politik' YAB DS Mohd Najib terutama YAB Dato' Tuan Guru Menteri Besar Kelantan. Kedua pemimpin ini bersetuju bahawa apabila mereka berpolitik,  mestilah politik itu  diasaskan kepada prinsip murni dan tidak merosakkan nama baik orang lain.

Kita juga diajarkan dalam sirah Nabi Muhammad SAW tentang aturan dan prinsip berpolitik. Malah baginda juga telah mengariskan penting umat Islam mempunyai prinsip hatta ketika berperang dengan musuh Islam. Walaupun dalam peperangan, Islam tetap menekan soal prinsip dan menghormati musuh. Maka itulah sebabnya Islam menjadi agama yang berkembang dengan begitu cemerlang. Nabi mengajarkan pada kita bahawa Islam adalah agama yang suci dan sebagai cara hidup dan Islam itu bukan satu ideologi. Islam dan Islamisme adalah dua benda yang sangat berbeza. Yang pertama bersifat syumul dan yang kedua bersifat 'political order'.

Saya ingin membawa situasi ini dalam perlakuan kepolitikan mahasiswa di UKM. Semakin hari seolah olah semakin jelas bilakah tarikh piliharaya kampus UKM akan dilaksanakan pada sesi ini. Maka itu jagoan muda politik pelajar mula muncul di facebook, blog dan berlatih untuk bergaya untuk bergambar semasa menyerahkan memorandum pada pihak berkuasa universiti.

Apa yang pasti isikandungan memorandum itu tidaklah penting sangat, sekadar isu 'perang dectar' yang akan tamat sepenuhnya esok malam, tetapi jagoan muda politik kampus telah mendapat 'milieage politic' bila berpeluang bergambar bersama pihak pengurusan UKM. Itu yang ingin mereka mahukan, publisiti percuma sebagai calon pilihanraya UKM nanti. Apa pun, usaha itu telah menunjukan mereka sedang berusaha dan tindakan itu adalah sesuatu yang tidak menjadi kesalahan dalam berpolitik di kampus. Mereka bijak mencuri peluang untuk mendapat perhatain pelajar.

Sepatutnya lebih banyak memorandum diutuskan, misalnya (sebagai satu contoh) pemimpin pelajar menghantar memorandum untuk mengesa supaya diadakan siasatan mengapa pesta konvokesyen sesi lalu gagal dilaksanakan dengan baik dan siapakah yang bertanggungjawab di atas kegagalan tersebut. Itu juga bukan satu kesalahan, tak kisah juga samada siasatan akan dijalankan atau tidak tetapi sekurang kurangnya penghantar memorandum tersebut berpeluang mempromosikan wajahnya sebagai bakal calon PRK sesi ini.

Berbalik isu prinsip berpolitik di kampus, kita mungkin kecewa kerana mahasiswa UKM yang ingin berpolitik telah menggunakan sepenuhnya kerangka berpolitik seperti di luar kampus. Kita sedih melihat kepolitikan luar kampus yang sudah hilang prinsip prinsip murni berpolitik. Penggunaan perkataan yang tidak senonoh, serangan yang membawa kepada pergaduhan, kata mengata, fitnah yang tidak berkesudahan, surat layang dan email layang yang mengaibkan musuh politik begitu berleluasa sekali diluar sana

Politik kampus UKM nampaknya turut mengambil kerangka ini. Maka kita dengan rasa sedih melihat sesama pelajar kata mengata, fitnah menfitnah, memburukan peribadi antara satu sama lain dan sebagainya. Facebook menjadi medan menabur fitnah dan mengaibkan orang lain.

Maka itu kepolitikan mahasiswa UKM harus kembali kepada prinsip prinsip murni dalam berpolitik dalam kampus. Utamakan idea, hujah dan fakta. Bukannya emosi, pembohongan, fitnah serta mengapi-apikan perasaan para pelajar UKM semata mata untuk mendapatkan undi. Elakan mengaibkan orang lain apatah lagi merosakkan nama baik orang lain.

Saya tidak pasti bilakah ini akan berjaya dilaksanakan. melihat senario politik luar kampus, sepertinya tidak akan berjaya dilaksanakan. Kita akan terus berharap dan berdoa....sekurang kurangnya bsaya melihat politik kampus UKM hari ini masih belum murni lagi... tidak sepenuhnya...