01 June, 2015

BOLEHKAH MELAYU BERSATU?

(1) Bangsa Melayu memang ada sejarahnya bila bercakap soal bersatupadu. Dulu di zaman Sultan Mahmud Syah, sekitar 1505-1511, perpecahan bangsa Melayu memuncak. Kerana Sultan Melaka lemah, pembesar berpecah belah mencari pengaruh. Bangsa lain yang tinggal di Melaka ikut campur. Mereka adudomba supaya Melayu bergaduh sesama sendiri.

(2) Portugis akhirnya dapat kuasai Melaka yang hebat pelabuhannya. Sultan dan bangsa Melayu merempat lari ke Johor. Baru mereka menyesal kerana asyik bermusuh, Melaka jadi hak orang. Beratus tahun Melaka dijajah. Melaka yang dulunya bersultan, kini tak ada lagi. Pupus.

(3) Pada 1945, pun orang Melayu berpecah juga. Ada pro Jepun, ada pro komunis, ada pro Timur Tengah dan ada pro Inggeris. Ada juga Melayu yang tak kisah apa jadi dengan Tanah Melayu lepas perang. Mereka sibuk cari makan untuk keluarga sendiri. Bergaduhlah mereka. Bangsa lain ikut masuk campur. Mereka adudomba supaya melayu bergaduh sesama sendiri.

(4) Bila Malayan Union cuba diperkenalkan pada 1946-48, seluruh bangsa Melayu bersatu menolak Malayan Union. Kali ini berbeza dengan bangsa Melayu ketika Melaka jatuh. Kali ini bangsa Melayu bangun bersatu sebelum Tanah Melayu jatuh ke tangan British.

(5) Kerana kuatnya bersatu, British yang baru menang perang dunia kedua pun terpaksa akur dengan kehendak bangsa Melayu. Melayu bersatu ketika itu. Akhirnya Tanah Melayu kekal ada Sultan hingga sekarang.

(6) Hari ini orang Melayu berpecah lagi. Ada UMNO, ada PAS, ada juga dalam Keadilan dan parti parti lain. Termasuklah Parti Ikatan yang baru didaftarkan. Adudomba semakin kuat memecah belahkan bangsa Melayu.

(7) Generasi muda Orang Melayu yang sudah diresapi pemikiran demokrasi barat percaya inilah sistem terbaik untuk mereka. Mereka gembira dengan piliharaya, parti politik dan demokrasi ini. Sedangkan sejak piliharaya di mulakan pada 1951 (bandaran) hinggalah PRU13, didapati kuasa politik Melayu semakin lama semakin kurang. Hari ini kerusi Parlimen milik orang Melayu hanya tinggal separuh.

(8) Samada UMNO, PAS, Melayu dalam PKR, semua ada saham hilangnya kuasa bangsa Melayu di negara ini.

)9) Apa akan jadi pada bangsa Melayu pada masa depan? akan pupuskah sedikit demi sedikit BANGSA Melayu , bermula dengan hilangnya bahasa, diikuti dengan budayanya. Dan yang tinggal hanyalah ORANG Melayu. Tiada lagi bangsa.